Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

 Σχετικά με το φραγμένο ρέμα στην Ηλιούπολη



Το 2004, η τότε δημοτική αρχή Θοδ. Γεωργάκη είχε αποφασίσει να κατασκευάσει ένα σχολικό συγκρότημα 7.700 μ2 περίπου (6ο Γυμνάσιο, 9ο Δημοτικό, 9ο και 18ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης) στην εκτός σχεδίου δασική περιοχή του Υμηττού, στο τέρμα της Λεωφ.Πατριάρχου Γρηγορίου,  κοντά στο γήπεδο της "ΔΙΑΝΑ" και δίπλα στο υπάρχον ρέμα, στα σύνορα Ηλιούπολης - Βύρωνα.

του Πάνου Τότσικα

Για τον σκοπό αυτό, ο τότε δήμαρχος Ηλιούπολης Θοδ. Γεωργάκης προώθησε την έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, με την ΚΥΑ 2187/14.1.2005 (ΦΕΚ 105 Δ΄/1.2.2005), την οποία προσέβαλαν στο ΣτΕ 5 πολίτες της Ηλιούπολης και 3 πολίτες του Βύρωνα. Το ΣτΕ αποδέχτηκε τότε τους λόγους ακύρωσης που παραθέσαμε και κατάργησε την προαναφερόμενη ΚΥΑ. Έτσι, απετράπη  η κατασκευή ενός ογκώδους σχολικού συγκροτήματος εντός της Ζώνης προστασίας του Υμηττού, δίπλα στο υπάρχον ρέμα.

Επισημαίνεται ότι τότε (2005/2006), είχε γίνει αυτοψία από το ΣτΕ στην περιοχή της «ΔΙΑΝΑ», όπου διαπιστώθηκε ότι το προγραμματιζόμενο σχολικό συγκρότημα προβλέπονταν να κτιστεί σε επαφή με το μη οριοθετημένο υπάρχον ρέμα, το οποίο στη συνέχεια, διέρχονταν υπογείως από την Λ. Πατριάρχου Γρηγορίου κ.ά, τις οδούς Τσαμαδού και Ηρακλέους και συνδέονταν με το ανοιχτό ρέμα της Πικροδάφνης στην συμβολή της με την Λεωφ. Mαρίνου Αντύπα.

Εκτιμώ ότι, ενδεχομένως, το χτίσιμο τοίχου στην απόληξη του υφιστάμενου σήμερα κλειστού αγωγού και η εξωτερική κάλυψη της εισόδου του ρέματος με βράχια, χώματα κλπ, έγινε από την τότε δημοτική αρχή Θοδ. Γεωργάκη και σχετίζεται με την επιδιωκόμενη απρόσκοπτη κατασκευή του προαναφερόμενου σχολικού συγκροτήματος στον δασικό χώρο του Υμηττού καθώς και με την απόκρυψη της ύπαρξης του ρέματος στο σημείο αυτό κατά την διενέργεια της αυτοψίας του ΣτΕ στην περιοχή.

Επισημαίνεται ακόμη ότι, κύριος συντελεστής στην αποτροπή των σχεδίων της τότε δημοτικής αρχής, υπήρξε ο αγωνιστής δικηγόρος Βαγγ. Καστριτσέας.

Υ.Γ

1.Για περισσότερα, στο βιβλίο μου "Εδώ κάποτε, συμβολή στην ιστορία της Ηλιούπολης", 2005, εκδόσεις ΚΨΜ, σελ 164-167.

2. Στο περιοδικό του Δήμου Ηλιουπολης «ΕΥΩΝΥΜΟΣ», τεύχος 19, Ιούνιος- Ιούλιος 2004, σελ.28, παρατίθεται έχρωμo σχέδιο του προαναφερόμενου σχολικού συγκροτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου