Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

«Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό»


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 το «Εργαστήριο επεξεργασίας εναλλακτικής πρότασης για το Ελληνικό», στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) στην 15η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Όπως ανέφερε η σχετική πρόσκληση, «στόχος του Εργαστηρίου είναι η άμεση έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης με σκοπό, αφ’ ενός την ενημέρωση των πολιτών, και αφ’ ετέρου την διαμόρφωση, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες μιας Εναλλακτικής Πολεοδομικής Πρότασης για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, που θα αντιμετωπίζει τον δημόσιο χώρο ως ‘κοινό αγαθό’».
Στο Εργαστήριο που διοργανώθηκε από την «Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό» στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελληνικού, συμμετείχαν 25 αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, χωροτάκτες, περιβαλλοντολόγοι, επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αντώνης Μαούνης, ο πρ. Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης» Χρήστος Κορτζίδης, ο Τάσος Ταστάνης, δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας, η Ζωή Ράϊκου, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, ο Νίκος Χρυσόγελος, πρ. ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων κ.α.
Στο Α’ Μέρος του Εργαστηρίου έγινε από τη «Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό» αναλυτική παρουσίαση:
του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά (Νατάσσα Τσιρώνη)
της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και των σχεδίων των επενδυτών (Πάνος Τότσικας)
της πρότασης του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό (Φερενίκη Βαταβάλη)
του «Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό» (Άννα Λαβασά - Καράπα)
της πρότασης διατήρησης του πολεοδομικού συνόλου της πρώην αμερικάνικης βάσης Ελληνικού (Κωνσταντίνος Σαββίδης)
Ακόμη έγινε αναφορά:
στην πρόταση της Ελένης Πορτάλιου «Για ένα εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της παράκτιας Ζώνης, Οικολογικής και πολιτιστικής αναβάθμισης της Αττικής»
στις διεκδικήσεις της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»
στις επεξεργασίες της πρωτοβουλίας «Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»
και σε κάποιες ακόμη προτάσεις (Νίκος Χρυσόγελος, Μιχάλης Μπούργος, Ευαγγελία Δημητρίου)

Στο Β’ Μέρος, πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα Εργαστήρια επεξεργασίας των προτάσεων που κατατέθηκαν για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και για την διαχείριση του Μητροπολιτικού Πάρκου.
Ως γενικό συμπέρασμα του Εργαστηρίου προέκυψε η απόρριψη των σχεδίων της Lamda Development. Η συζήτηση επεκτάθηκε στην δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας της πρότασης του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Τέθηκαν θέματα:
κλίμακας των χώρων πρασίνου του πάρκου,
χρήσεων γης του πάρκου,
σημασίας του κενού στην πόλη,
διατήρησης υφιστάμενων υποενοτήτων στο χώρο, ενίσχυσης τους μέσω σχεδιασμού και ανάδειξης τους σε δομικά στοιχεία οργάνωσης του πάρκου,
εξασφάλισης της επαφής του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με το παραλιακό μέτωπό του,
εξασφάλισης της λειτουργίας του πάρκου ως κοινωνικού χώρου επαφής των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται γύρω από το πάρκο: του Αλίμου, της Γλυφάδας και του Ελληνικού-Αργυρούπολης,
εξασφάλισης της λειτουργίας του πάρκου ως κοινωνικού χώρου επαφής των κατοίκων της Αθήνας.
αποκατάστασης της συνέχειας του παραλιακού μετώπου,
της πολιτικής διάστασης του ζητήματος.
Επίσης αναζητήθηκε μια δυνατή κεντρική ιδέα που θα δώσει το στίγμα αυτού του τόσο σημαντικού χώρου και θα εμπνεύσει τις τοπικές κοινωνίες.
Ακόμη επισημάνθηκε ότι πρέπει να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση και η περαιτέρω δόμηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, η οποία πρέπει να παραμείνει ανοικτή και προσβάσιμη από όλους τους κατοίκους της Αττικής και σε όλο το μήκος της.
Όσον αφορά την διαχείριση του Πάρκου θεωρείται αναγκαία η δημιουργία ενός δημόσιου φορέα διαχείρισης με την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης δευτέρου και πρώτου βαθμού, επιστημονικών, κοινωνικών φορέων και κινημάτων.
Τέλος, με βάση την πρόταση της «Ομάδας Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό», το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει «Ομάδα Εργασίας» η οποία θα συγκεντρώσει τις απόψεις που κατατέθηκαν στο «Εργαστήριο» και θα διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση για τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και τον φορέα διαχείρισης του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε αυτή την «Ομάδα Εργασίας» μπορούν να επικοινωνήσουν στο: ptots@tee.gr.

Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό

Βαταβάλη Φερενίκη, Δάνου Μέλπω, Λαβασά – Καράπα Άννα,

Σαββίδης Κωνσταντίνος, Τότσικας Πάνος, Τσιρώνη Νατάσσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου