Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Εργαστήριο επεξεργασίας εναλλακτικής πρότασης για το Ελληνικό


Η «Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό» σας καλεί να συμμετάσχετε στην Ομάδα Εργασίας Πολεοδομικού και Αστικού Σχεδιασμού που θα συσταθεί στα πλαίσια του ημερήσιου «Εργαστηρίου Επεξεργασίας Εναλλακτικής Πρότασης για το Ελληνικό». 


Το Εργαστήριο θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της 15ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας «REPORTING FROM THE FRONT», με τη μορφή δημόσιας συζήτησης, στις 25 Ιουνίου 2016, ημέρα Σάββατο, ώρες 14:00-20:00, στο Ελληνικό και σε τοποθεσία που θα ανακοινωθεί.
Η συμμετοχή προϋποθέτει την φυσική παρουσία και δεν θα περιλαμβάνει διαδικτυακή επικοινωνία.  

Παρακαλούμε εφόσον ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, αποστείλετε e-mail αποδοχής στη διεύθυνση ptots@tee.gr  

Στο e-mail θα πρέπει να περιλαμβάνονται : πλήρες ονοματεπώνυμο & επιστημονική ειδικότητα συμμετέχοντος, διεύθυνση e-mail & αριθμός κινητού τηλεφώνου.

1. Στόχος του Εργαστηρίου 

Εν όψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης στον «επενδυτή» (Όμιλος Λάτση κ.α) του χώρου των 6.200 στρ. του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας  του Αγίου Κοσμά, για οικοδόμηση και εκμετάλλευση, επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία «διαβούλευσης» και δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων επί των προγραμματιζόμενων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων στον προαναφερόμενο χώρο. 

Με αυτά τα δεδομένα, στόχος του Εργαστηρίου είναι η άμεση έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης επί του σημαντικού αυτού ζητήματος, με σκοπό αφ’ ενός την ενημέρωση των πολιτών και αφ’ ετέρου την διαμόρφωση, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, μιας εναλλακτικής Πολεοδομικής Πρότασης για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, που θα αντιμετωπίζει το δημόσιο χώρο ως «Κοινό Αγαθό».

2. Συμμετέχοντες στο Εργαστήριο

Στο Εργαστήριο καλούνται να συμμετάσχουν, αρχικά, όλες οι Ομάδες και όλοι οι μεμονωμένοι Αρχιτέκτονες της Ελλάδας που συμμετέχουν στην 15 η Biennale.

Ακόμη, καλούνται να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι  συγγενών ειδικοτήτων (χωροτάκτες, πολεοδόμοι, γεωγράφοι, νομικοί κ.α). 

Το Εργαστήριο θα μπορεί επίσης να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

3. Περιεχόμενο Εργαστηρίου και δημιουργία Ομάδας Εργασίας 

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου, αρχικά θα παρουσιαστούν συνοπτικά: 

α. Ο ισχύον νόμος-πλαίσιο Ν.4062/2012 που αφορά στις χρήσεις γης και στους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και την παραλία Αγ. Κοσμά. 

β. Το άρθρο 11 του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής (Ν.4277/2014) που αφορά στο Ελληνικό.

γ. Η υφιστάμενη Σύμβαση μεταξύ του επενδυτικού σχήματος  (Όμιλος Λάτση κ.ά) και του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και  το Master Plan του γραφείου Foster, όπως αυτά έχουν γίνει γνωστά από τα ΜΜΕ.

δ. Η πρόταση του «Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος» του ΕΜΠ.

ε. Άλλες προτάσεις, που έχουν διατυπωθεί ως συμπληρωματικές της ως άνω «Πρότασης ΕΜΠ». 

Στην συνέχεια θα διαμορφωθεί μια «Ομάδα Εργασίας» η οποία μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, θα επιχειρήσει να διατυπώσει μια νέα πρόταση για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός δημόσιου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου στο Ελληνικό, με επανάχρηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων για ήπιες κοινωφελείς δραστηριότητες πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης κ.ά. 

Ακόμη, επιδιώκεται η διαμόρφωση μιας πρότασης για τον Φορέα Διαχείρισης του «Μητροπολιτικού Πάρκου» και των παράλληλων δραστηριοτήτων που προτείνεται να υπάρξουν στα πλαίσιά του.

Architettura 2016 - La Biennale di Venezia – «Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό»

Φερενίκη Βαταβάλη, Μέλπω Δάνου, Αννα Καράπα-Λαβασά, Κωσταντίνος Σαββίδης, Πάνος Τότσικας, Νατάσσα Τσιρώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου