Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

«Πάει Βενετία» η κόντρα του Ελληνικού


Για τις επόμενες κινήσεις όσων αντιτίθενται στην παραχώρηση του Ελληνικού, μετά τα εξώδικα προς την κυβέρνηση, αλλά και για το... ανυπόγραφο διαφημιστικό που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, μίλησε ο Πάνος Τότσικας Στο Κόκκινο και τις Τζούλη Τσίγκα και Αλεξάνδρα Χριστακάκη.


Ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος ανέφερε ότι εδώ και δύο μήνες έχουν σταλεί εξώδικα τόσο προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οπως υποστηρίζει η Επιτροπή, δεν είναι δυνατόν να προωθείται η παραχώρηση του Ελληνικού στην πλευρά Λάτση, ενώ είναι σε εξέλιξη από την εισαγγελία και τον κ.Δραγάτση έρευνα σε σχέση με το χαμηλό τίμημα.

Παράλληλα, έχει γίνει και προσφυγή στην ΕΕ, όπου είναι σε εξέλιξη αντίστοιχη διαδικασία και αναμένεται το θέμα να συζητηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς υπάρχει ένα πακέτο ενστάσεων για τη διαδικασία.

Οπως είπε ο κ.Τότσικας, υπάρχει σειρά παραβιάσεων τόσο της ελληνικής όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας, που περιγράφονται σε ένα υπόμνημα 10 σελίδων.

Βολές κατά Πιτσιόρλα

Κατηγόρησε παράλληλα τον κ.Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ ότι «έσπευσε να υπογράψει» την συμπληρωματική συμφωνία με την πλευρά Λάτση, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
«Παραχωρείται το 100% της έκτασης, ενώ αρχικά σχεδιαζόταν να παραχωρηθεί το 70% ... δεν μπορείς ξαφνικά να τα αλλάζεις και να τα παραχωρείς για 99 χρόνια ... χωρίς να συμβαίνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι στα ελληνικά ΜΜΕ εμφανίστηκε μία διαφήμιση χωρίς υπογραφή, σε σχέση με την ανάπλαση του Ελληνικού και σημείωσε ότι ελάχιστοι, όπως ο 105,5 Στο Κόκκινο, επεσήμαναν αυτή τη λεπτομέρεια, ενώ την χαρακτήρισε παραπλανητική.

Δεν υπάρχει καμία διαβούλευσης με τους πολίτες, δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνει τόσο η αρχική όσο και η βελτιωμένη σύμβαση, παρά μόνο από διαρροές σε ΜΜΕ, είπε ο κ.Τότσικας και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Ελληνική Βουλή να ψηφίσει για την υπόθεση.

Το Ελληνικό πάει στην Βενετία

Προανήγγειλε εξάλλου συνέχιση των κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές δράσης, ακόμη και... εκτός συνόρων.

Συγκεκριμένα, στην επερχόμενη Μπιενάλε της Βενετίας, οργανώνεται συζήτηση με ομάδα αρχιτεκτόνων σχετικά με το Ελληνικό, προκειμένου να διευρυνθεί ο δημόσιος διάλογος.

Οπως ανέφερε, υπάρχουν σειρά προβλημάτων στους σχεδιασμούς, όπως οι ουρανοξύστες που είναι παράνομοι ή το καζίνο, που επιδιώκεται να δημιουργηθεί στον πρώην χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου