Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Αντί επικήδειου

A, ρε Βαγγέλη. Δεν μπορώ να το χωνέψω ακόμη. Πως μπορεί να αλλάζουν όλα, απ΄ τη μια στιγμή στην άλλη;
Σαββατόβραδο, 5 Μαρτίου. Σκέφτομαι τι να έκανες τώρα. Ίσως να ετοιμαζόσουνα για βραδινή έξοδο. Ή, μπορεί να είχες αφήσει τόσες εκκρεμότητες όλη τα βδομάδα , που να έπρεπε να μείνεις στο σπίτι να τις κοντρολάρεις.


‘Ισως να σκεφτόσουνα τι θα κάνουμε στην «Πικροδάφνη». Τρέχει η εκδίκαση της προσφυγής μας στο ΣτΕ, τα χρήματα που πρέπει να μαζέψουμε για τον δικηγόρο. Τρέχει η εκδήλωση για τον καθαρισμό του ρέματος, αρχές Απριλίου. Ίσως σκεφτόσουν να συμπληρώσεις το κάλεσμα που έγραψες και πρέπει να κυκλοφορήσουμε.
Α, ρε Βαγγέλη. Εμείς συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τα τρέχοντα. Μείναμε άναυδοι από την ξαφνική απώλειά σου, αλλά πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά μας που επανέρχονται επιτακτικά; Το ί διο, φαντάζομαι, θα συνέβαινε και σε σένα.
Χτες το βράδυ δεν με κόλλαγε ύπνος. Σε σκεφτόμουνα. Γνωριζόμαστε λίγα χρόνια, αλλά νομίζω ότι γίναμε φίλοι. Η αφορμή της γνωριμίας μας ήταν η Πικροδάφνη. Η διάσωση του ρέματος. Η αντίσταση στην αυθαιρεσία της εκάστοτε εξουσίας, τοπικής και κεντρικής. Η αυτόνομη παρέμβαση των πολιτών.
Οργανώσαμε δύο δημόσιες συζητήσεις για την Πικροδάφνη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στην Ηλιούπολη. Οργανώσαμε δυο εκθέσεις φωτογραφίας και ένα Οδοιπορικό στο ρέμα, ξανά στην Ηλιούπολη . Οργανώσαμε μια Συνέντευξη Τύπου στο Παλαιό Φάληρο, στον Φλοίσβο. Σε όλα αυτά πρωτοστάτησες. Ή σουν ομιλητής, εισηγητής . Πάντα μπροστά, ακούραστος. Και παράλληλα, να συγκεντρώνεις και να αρχειοθετείς στοιχεία, να γράφεις κείμενα, να προσπαθείς να τα τεκμηριώσεις επιστημονικά, να τρέχεις στις δημόσιες υπηρεσίες απαιτώντας έγγραφα και τεχνικές μελέτες, να διεκδικείς τα αυτονόητα.
Βαγγέλη, στον ενάμισι χρόνο που λειτουργεί το «Δίκτυο για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης», αναδείχθηκες ο Συντονιστής του. Το κενό που αφήνεις πίσω σου είναι δυσαναπλήρωτο.
Βαγγέλη, θα μας λείψεις.
Σου υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;


Πάνος Τότσικας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου