Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Editorial


Α-δέσποτες απόψεις. Απόψεις χωρίς δεσπότη, χωρίς αφέντη, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς περιορισμούς. Απόψεις για την πόλη και το περιβάλλον, για την Αθήνα, την Αττική, τους ορεινούς όγκους που την περιβάλλουν, για τον Υμηττό και την Πάρνηθα. Για την παραλία του Σαρωνικού, για το Ελληνικό, τον χώρο του πρώην αεροδρομίου, για τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό.

Απόψεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες των πολιτών για την υπεράσπιση των ελεύθερων - δημόσιων χώρων, από τη συμμετοχή σε συλλογικότητες για την κοινωνική αλληλεγγύη, για την συνεργατική και αλληλέγγυα οικονομία.
Οι «α-δέσποτες απόψεις» απευθύνονται «σ’ αυτούς που πάνε γυρεύοντας». Σ’ αυτούς που δεν βολεύονται με το σημερινό κοινωνικό πλαίσιο που μας υποχρεώνουν να ζήσουμε, σ’ αυτούς που αναζητούν «πληροφορίες και υλικό». Σ’ αυτούς που θέλουν να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συνδεθούν και να αντισταθούν δημιουργικά.
Μέσα στις ασφυκτικές πόλεις που ζούμε, κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να οραματιζόμαστε ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που σχεδιάζουν για μας αυτοί που εξουσιάζουν τις ζωές μας. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να αρνηθούμε τις δικές τους αξίες, την δική τους αντίληψη για την δημοκρατία, για την δικαιοσύνη, για την ελευθερία. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να αγωνιστούμε για έναν άλλο κόσμο χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές και εθνικές διακρίσεις, χωρίς ξενοφοβία, χωρίς ρατσισμό, χωρίς την εκμετάλλευση του ανθρώπου και της φύσης από τον άνθρωπο. Για ένα κόσμο που να χωράει μέσα του πολλούς κόσμους.

Πάνος Τότσικας - Στράτος Ιωακείμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου